|
|
Nejen jezevčíci, ale i jiní hafani ve většině případů mají rádi čokoládu. Ne, že by si ji nabídli sami, ale většinou jim ji jejich majitelé v dobré víře podávají, aniž by tušili jakékoliv riziko. Jsou i takoví, kteří ví, že čokoláda je pro psy toxická a tak tuto pochoutku kupují ve zverimexech s pocitem, že ta „speciální čokoláda pro psy“ tak toxická není. Bohužel opak je pravdou. Po prostudování ingrediencí dané „psí“ čokolády se dozvíte, že je to čokoláda jako každá jiná, jen stojí o pár korun více, protože je jakoby speciálně upravená pro psy. A čím, že je čokoláda tak toxická? Čokoláda obsahuje xantinový alkaloid theobromin (methylxantin), který se nachází v semenech koly, kakaových bobech a v čaji. Mezi methylxantiny se řadí také kofein a theofylin, což jsou také alkaloidy s purinovým jádrem. U theobrominu byly prokázány mutagenní účinky, kdy dochází k poškození DNA za spoluúčasti jiných genotoxinů. Také negativně působí na reprodukční cyklus. Vysoké dávky podávané samicím krys prokázaly nižší životaschopnost a hmotnost plodů. Při pozření vyšších dávek dochází Ke stimulaci centrální nervové soustavy, zrychlení činnosti srdeční (pozor na kardiaky, což je většina obézních jezevčíků), smrštění cév v mozkové tkáni, zvýšení stažlivosti srdeční a kosterní svaloviny, zvýšení množství definitivní moči vytvořené ledvinami za určitou dobu. Všechny tyto děje jsou příčinou následných klinických příznaků, které nastupují do 6ti až 12ti hodin po pozření čokolády:
Tyto příznaky se mohou dále stupňovat a tak dojde k:
Poté nastupuje:
Zvířata posléze hynou v kómatu, kdy smrt nastane v důsledku srdečního a dechového selhání. Jelikož více než 5O% tzv. „sídlišťových obézních jezevčíků“ trpí srdeční či ledvinnou nedostatečností, je pro ně otrava čokoládou o to nebezpečnější a se šancí na uzdravení mnohem menší. Pár případů z veterinární praxe O vánocích roku 2002 do ostravské ordinace dorazila paní – naneštěstí to byla kolegyně veterinářka, že její kříženci jezevčíků snědli ozdoby na stromečku. Pes, ačkoliv byl velmi dominantní vůči feně a lze předpokládat, že se nažral více, byl zcela bez příznaků, na rozdíl od feny, která po pár dnech infúzní terapie zahynula. Ani ne před dvěma měsíci se u nás v ordinaci ocitl majitel s mladým psem – irským setrem. Setr zbaštil jednopatrový pařížský dort, určený oslavující babičce. Bohužel tento dort se mladému psovi stal osudným. Docela podobný případ se stal loni o prázdninách naší sousedce, která nechala na stole Studentskou pečeť a její 8mi letá hladkosrstá trpasličí jezevčice Peggyna, si na ni pochutnala – jelikož majitelka zmizení čokolády zaregistrovala až při nezvyklých projevech fenky, nepomohla ani léčba u veterináře. Nevím, zda je to náhoda, či daň za neutuchající chuť k jídlu a k tomu malá tělesná schránka, ale většina přiotrávených psů theobrominem je z řad jezevčíků. Je také dokázáno, že psi, kteří jsou krmeni čokoládou v malých dávkách po celý život, častěji u nich dochází k selhání ledvin. První pomoc Jestliže jste si jisti, že Váš jezevčík snědl větší množství čokolády, či kakaa a nejeví prozatím žádné známky otravy, snažte se u něj vyvolat zvracení a to do 4 hodin od pozření čokolády. Jestliže je to již za dobu delší, podejte mu aktivní uhlí ve formě tablet v množství 1 – 2g/kg nebo 10% suspenzi v dávce 10 – 20 ml/kg živé hmotnosti. Následně mu podejte projímadlo, avšak ne na bázi olejové. Aktivní uhlí podávejte v intervalu 4 – 6 hodin a poté v intervalu 8 – 12 hodin, do upravení stavu. Opakované dávky aktivního uhlí zkracují poločas rozpadu theobrominu. Pokud však Váš jezevčík již jeví známky otravy, neprodleně vyhledejte veterinárního lékaře, aniž by jste vyvolávali zvracení či jinak se snažili psa léčit. Veterinární lékař musí nejdříve pacienta stabilizovat a poté navrhnout další terapii.
Z následující tabulky je patrné, že jezevčíkovi, který se skutečně bez čokolády neobejde, neuškodí čokoláda bílá. I když nevím, co je na bílé čokoládě tolik čokoládového. U jezevčíků milujících tvarohové krémy a pribináčky, mějte na paměti, že vanilkový či s jinou příchutí, neuškodí tolik (i přesto, že obsahuje velké množství uhlohydrátů), jako krém kakaový či čokoládový :-)) Jana Faimanová, Duben 2003, zpracováno ze zahraničních zdrojů |
|